Tietosuojavaltuutettu

Euroopan tietosuojavaltuutettu

Kuva: Euroopan tietosuojavaltuutettu
Apulaistietosuojavaltuutettu Giovanni Buttarelli ja tietosuojavaltuutettu Peter Johan Hustinx. Kuva: Euroopan tietosuojavaltuutettu.

Tietosuoja on perusoikeus, jolla on myös eurooppalaisen oikeuden suoja. Se perustuu Euroopan perusoikeuskirjan artiklaan 8.

Euroopan tietosuojavaltuutetun tehtävänä on varmistaa, että kaikki EU:n elimet kunnioittavat ihmisten oikeutta yksityisyyteen, kun ne käsittelevät henkilötietoja. Toimielimet ja laitokset eivät saa esimerkiksi käsitellä henkilötietoja, jotka koskevat rotua tai etnistä alkuperää, poliittisia mielipiteitä, uskonnollista vakaumusta tai ammattiliittoon kuulumista.

Kuva: Euroopan tietosuojavaltuutettu
Euroopa unionin tietosuojavaltuutetun logo. Kuva: Euroopan unionin tietosuojavaltuutettu.
Euroopan tietosuojavaltuutetun logo.

Euroopan tietosuojavaltuutetulle voi valittaa, jos epäilee EU:n toimielimen tai muun elimen rikkoneen oikeutta yksityisyyteen. Tietosuojavaltuutettu voi esimerkiksi määrätä kyseisen elimen korjaamaan, poistamaan tai hävittämään laittomasti käsitellyt henkilötiedot.

Euroopan tietosuojavaltuutetun virka perustettiin vuonna 2001. Vuodesta 2004 lähtien tehtävää hoiti Peter Johan Hustinx. Vuonna 2015 virassa aloitti Giovanni Buttarelli.

Päivitetty 29.7.2015