Matkustaminen EU:ssa

Matkalla Euroopassa

Unionin kansalaisena sinulla on oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella.Oikeutesi liikkua vapaasti koskee EU-maiden lisäksi  Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvia Norjaa, Islantia ja Liechtensteinia, sekä erityissopimuksella Sveitsiä. Riittää kun mukanasi on voimassa oleva henkilökortti tai passi.

Kuva: Euroopan komissio
Schengen-alueella on yhteinen rajavalvonta ja säännölliset tarkastukset sisärajoilla on poistettu. Kuva: Euroopan komissio.

Unionin kansalaisena sinulla on oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella.

Oikeutesi liikkua vapaasti koskee EU-maiden lisäksi myös Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvia Norjaa, Islantia ja Liechtensteinia, sekä erityissopimuksella Sveitsiä. Riittää kun mukanasi on voimassa oleva henkilökortti tai passi.

Kuva: Poliisi
Passi. Kuva: Poliisi.
Ota matkalle mukaan henkilökortti tai passi, jotta henkilöllisyytesi voidaan tarvittaessa tarkistaa.

EU:n kansalaisena voit viipyä toisessa EU- tai ETA-maassa kolme kuukautta. Tämän jälkeen sinun tulee rekisteröityä paikallisviranomaisille, kuten poliisille tai kunnanvirastolle, ja todistaa työskenteleväsi tai kykeneväsi muuten elättämään itsesi oleskelumaassa. Lisäksi tarvitset voimassa olevan sairausvakuutuksen.

Tiesithän, että unionin kansalaisena sinulla on oikeus saada apua muiden EU:n jäsenmaiden diplomaatti- ja konsuliviranomaisilta maassa, jossa Suomella ei ole omaa edustustoa.

Schengen-alueella liikut ilman rajatarkastuksia

Schengenin säännöstön tarkoituksena on helpottaa vapaata liikkumista Euroopan unionin alueella. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että rajatarkastukset yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla on poistettu. Schengen-alueeseen kuuluu 22 Euroopan unionin maata.

Schengen-alueen EU-maat
AlankomaatLatviaRanskaTanska
BelgiaLiettuaRuotsiTšekki
EspanjaLuxemburgSaksaUnkari
ItaliaMaltaSlovakiaViro
ItävaltaPortugaliSlovenia 
KreikkaPuolaSuomi 

Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein eivät ole EU-maita, mutta kuuluvat Schengen-alueeseen, joten niihin voi matkustaa samalla tavoin kuin EU:n alueelle.

EU-maista Schengen-sopimukseen eivät kuulu Iso-Britannia, Irlanti, Bulgaria, Kypros ja Romania.

Myös Schengen-alueella sinulla on oltava voimassa oleva matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti). Esimerkiksi poliisiviranomainen voi pyytää esittämään matkustusasiakirjan toiseen sopimusvaltioon saapumisen jälkeen. Rajatarkastukset voidaan myös ottaa käyttöön tilapäisesti yleistä järjestystä tai kansallista turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa. 

Lapsella on oltava oma matkustusasiakirja matkustamista varten.

Euroalueella ei tarvitse vaihtaa valuuttaa

Eurosetelit ja -kolikot otettiin käyttöön 1.1.2002, jolloin ne korvasivat vanhat kansalliset rahat kuten Suomen markan. Euro on laillinen maksuväline 19:ssa EU:n jäsenvaltiossa, jotka muodostavat euroalueen.

Euroilla voi maksaa myös monissa euroalueen ulkopuolisissa maissa. Kääpiövaltiot San Marino, Vatikaani, Monaco ja Andorra ovat pienuutensa vuoksi ennenkin käyttäneet naapurivaltioidensa rahayksiköitä ja vaihtoivat euroon samalla kuin naapuritkin. Montenegro ja Kosovo ovat ottaneet euron käyttöön omalla päätöksellään.

Euroja voi käyttää myös useissa euroalueen ulkopuolisissa kaupungeissa.Esimerkiksi;muutamissa Ruotsin kaupungeissa euro on käytössä kruunun rinnalla.

Eurosetelit ovat samanlaisia kaikkialla. Sen sijaan eurokolikoiden toinen puoli on yhteinen, toinen kansallinen. Suomessa yhden ja kahden sentin kolikot eivät ole yleisessä käytössä. Jos kolikoita kuitenkin jää taskuun ulkomaanmatkalta, voi niitä käyttää Suomessa.

Jos sairastut matkalla

Jos sairastut tai joudut onnettomuuteen toiseen EU-maahan suuntautuvan matkan aikana, sinulla on oikeus paikan päällä annettavaan kiireelliseen hoitoon. Tätä varten tarvitset eurooppalaisen sairaanhoitokortin, joka on hankittava Kelasta ennen lähtöä.

Kuva: Kela
Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kuva: Kela.
Hanki ennen matkalle lähtöä eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat välttämätöntä hoitoa oleskellessasi tilapäisesti toisessa EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä. Hoitoa saa äkillisiin sairauksiin ja tapaturmiin ja kroonisen sairauden vaatimaan välttämättömään tarpeeseen samoilla ehdoilla ja kustannuksilla kuin oleskelumaan kansalaisetkin saavat.

Eläkkeensaajille eurooppalaisen sairaanhoitokortin myöntää sairaanhoitokustannuksista vastaava maa, käytännössä eläkkeen maksajamaa. Jos asut vakinaisesti toisessa EU-maassa, mutta saat eläkettä vain Suomesta, korttikin myönnetään Suomesta. Norjassa, Islannissa, Liechtensteinissa ja Sveitsissä asuvat eläkeläiset saavat kuitenkin toistaiseksi kortin näistä maista.

Muistathan, että eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa Kela-korttia. Sairaanhoitokortin saa Kelasta ja se on maksuton.